Boende - regler för företag
Här har vi samlat information om regler du som företagare behöver känna till inom områden kopplade till boende. Du kan bland annat läsa om regler för hantverkstjänster, småhusentreprenad och flyttjänster. Du får även tips och länkar till användbara avtalsmallar, formulär och kontrakt.
Tips!
Prata igenom med konsumenten vad som ingår och inte ingår i tjänsten innan den påbörjas.
Säkerställ att du och konsumenten är överens när det gäller pris. Använd gärna skriftliga avtal.
Om ni är överens om att ROT-avdrag ska användas ansvarar företaget för att ansöka till Skatteverket.
Regler på området - boende
För att undvika missförstånd och framtida tvister med konsumenter är det viktigt att du som företagare i förväg pratar igenom med konsumenten vad som ingår och inte ingår i tjänsten. I Konsumentverkets film om hantverkartjänster får du lite tips.
Innan arbetet påbörjas
Säkerställ att du och konsumenten förstår varandra och att ni är överens när det gäller pris och vad som ingår och inte ingår i arbetet. Använd gärna skriftliga avtal. Då är det lättare att i efterhand kunna bevisa vad som bestämts. Konsumentverket har tillsammans med branschen tagit fram avtalsmallar ditt företag kan använda:
Du som företagare bör säkerställa att du har rätt behörighet. Ibland krävs särskild behörighet för att få utföra ett visst arbete, till exempel i krav från försäkringsbolag.
Kom överens med konsumenten om ROT-avdrag ska användas. Konsumenten ansvarar för att ta reda på om hen är berättigad till ROT. Ditt företag ansvarar för att ansöka om det till Skatteverket.
Tillägg och ändringar under arbetet
Det händer ofta att konsumenten vill lägga till saker som ska åtgärdas eller ändras när arbetet pågår. Var noga med att dokumentera även de tilläggsarbeten och ändringar som ska göras. Använd gärna mallen för avtal om ändringar och tilläggsarbeten vid reparations- och ombyggnadsarbeten. Den kan du som företagare använda när det handlar om avtal mellan dig och en konsument. Avtalsmallen fungerar som ett tillägg till hantverkarformuläret.
Avtalsmall - Ändringar och tilläggsarbeten Hantverkarformuläret 17
Om något går fel under arbetets gång
Som företagare ska du försöka åtgärda fel genom att välja den för företaget billigaste lösningen som gör att konsumenten får vad hen betalat för. Ibland är lösningen att du åtgärdar eventuellt fel eller att du ger konsumenten ett skäligt prisavdrag. Ett annat alternativ kan vara att häva hela eller delar av avtalet och låta konsumenten anlita en annan hantverkare.
Om du tycker att konsumenten kommer med ett oskäligt krav kan du hänvisa hen till Konsumentverkets vägledning för konsumenter. Information om olika konsumentproblem och kontaktuppgifter till vägledningen finns här på webbplatsen:
Även många kommuner erbjuder konsumentvägledning som konsumenten kan kontakta.
Sök kommunal konsumentvägledning
Om ni ändå inte är överens kan konsumenten göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Anmälan måste vara skriftlig och kan bara göras av en konsument. Det kostar 150 kronor.
Vad som gäller om ditt företag har anmälts till ARN på ARN:s webbplats
Småhusentreprenader är tjänster där ditt företag uppför eller gör en tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus. För dessa arbeten gäller de allmänna reglerna för konsumenttjänster, men det finns också särskilda bestämmelser.
Som företagare bör du tydligt förklara för konsumenten vad småhusentreprenad innebär, och vilka rättigheter och skyldigheter ni har gentemot varandra. Jämför gärna konsumentens valda entreprenadform i relation till andra entreprenadformer.
Använd gärna skriftliga avtal. Det kan förebygga eventuella missförstånd och utgör bevis på vad ni kommit överens om. Vid småhusentreprenad är det extra viktigt med skriftliga avtal för dig som företagare. En specialregel i konsumenttjänstlagen ger nämligen konsumenten rätt om ni har delade meningar om vad som avtalats.
Använd gärna entreprenadkontrakt ABS 18:
Tänk på det här
Du som företagare bör noga förtydliga och skriftligt ange termer i avtalet som kan upplevas som vaga, till exempel vad ”nyckelfärdigt hus" betyder.
Se till att informera konsumenten om när arbetet ska påbörjas och om det blir något eventuellt uppehåll i arbetet. Du bör även kommunicera med konsumenten om du inte kan komma och när du planerar att komma igen.
Uppstår behov av tilläggsarbete ska företaget alltid kontakta konsumenten. Sen är det upp till konsumenten att bestämma om arbetet ska göras eller inte. Var noga med att tala om vad kostnaden blir för tillägget.
Formulär - Ändringar i tilläggsarbeten ABS 18
Konsumenten har rätt att hålla inne 10 % av betalningen till dess entreprenaden godkänts. Konsumenten har också rätt att hålla inne betalning efter godkänd slutbesiktning motsvarande kostnaden för att åtgärda eventuella fel av mindre betydelse.
Det är konsumenten som i första hand har rätt att utse besiktningsman. Om hen inte gör det kan ni tillsammans utse en besiktningsman. Kom ihåg att besiktningsmannen ska vara opartisk.
Fel som upptäcks vid besiktningen ska åtgärdas snarast efter att ditt företag fått besiktningsutlåtandet. Men senast inom två månader om det inte finns särskilda skäl för att förlänga tiden.
Arbete på området - boende
Konsumentverkets granskningar relevanta på området:
Flyttjänster
Informationsskyldighet
Om ditt företag ingår ett avtal om flyttjänst på distans med en konsument, till exempel genom mejl, telefon eller via en webbplats, omfattas avtalet av distansavtalslagen. Av lagen följer bland annat att du som företagare ska lämna viss väsentlig information till konsumenter innan avtal ingås. Om du utelämnar sådan väsentlig information anses det vara vilseledande marknadsföring enligt marknadsföringslagen.
Ångerrätt gäller inte flyttjänst
Konsumenter har som huvudregel ångerrätt när avtal ingås på distans. Avtal om transporttjänster är dock undantagna från ångerrätten. Det innebär att om en konsument bokar en flyttjänst där dennes saker ska packas och transporteras från en plats till en annan, så har konsumenten inte rätt att använda sig av ångerrätten. Enligt informationsskyldigheten i distansavtalslagen måste dock företaget, innan avtalet ingås, informera konsumenten om att ångerrätten inte gäller. Om företaget inte lämnar den väsentliga informationen är det fråga om vilseledande marknadsföring.
Ångerrätt vid magasinering och lagring
Avtal om magasinerings- och lagringstjänster omfattas däremot av ångerrätten. Det innebär att en konsument alltid har rätt att ångra sig inom 14 dagar från det att avtalet ingicks. Konsumenten har alltid rätt att använda sig av ångerrätten, även om tjänsten är påbörjad, men rätten gäller bara så länge som tjänsten inte är fullgjord.
Om företaget, innan tjänsten påbörjades, har informerat konsumenten om villkor för ångerrätten och konsumenten uttryckligen har begärt att tjänsten ska påbörjas trots att ångerfristen inte har löpt ut, har företaget rätt att ta ut en proportionell del av priset för den del av tjänsten som redan har utförts.
Om tjänsten däremot har påbörjats utan att konsumenten på ett aktivt sätt uttryckligen begärt att den ska göra det, har företaget inte rätt att ta ut en proportionell del av priset avseende den del av tjänsten som redan har utförts.
”Uttryckligen begärt” innebär att konsumenten måste göra något aktivt för att visa att tjänsten ska påbörjas. Exempel på sådana aktiva handlingar är att konsumenten klickat i en särskild ruta där det tydligt framgår att tjänsten ska påbörjas eller att konsumenten på annat sätt skrivit under att tjänsten ska påbörjas. Det är alltså inte tillräckligt att företaget upplyser konsumenten om att tjänsten ska påbörjas.
Enligt prisinformationslagen ska du som företagare lämna korrekt och tydlig information om priser. Om priset inte kan anges ska du istället ange grunderna för hur priset bestäms, exempelvis genom att informera om arbetskostnad per timme och uppskattad arbetstid.
Informationen ska lämnas lättillgängligt i omedelbar anslutning till den plats där du bedriver din rörelse eller där ditt företag marknadsför sina tjänster. Om du inte lämnar informationen på ett klart och tydligt sätt är det fråga om vilseledande marknadsföring enligt marknadsföringslagen.
De avtalsvillkor som gäller för flyttjänsten bör finnas tydligt tillgängliga på ditt företags webbplats. Konsumenten ska få ta del av avtalsvillkoren innan avtal ingås.
Enligt yrkestrafiklagen ska ett företag som yrkesmässigt transporterar gods åt någon annan inneha ett yrkestrafiktillstånd. Ett företag som inte har yrkestrafiktillstånd men ändå yrkesmässigt transporterar gods åt någon annan gör sig skyldig till olaga yrkesmässig trafik. Att marknadsföra flyttjänster som innefattar godstrafik utan att inneha yrkestrafiktillstånd strider mot marknadsföringslagen.
Krav för att få yrkestrafiktillstånd på Transportstyrelsens webbplats
Branschöverenskommelse (2010:09) om allmänna bestämmelser som ska tillämpas av medlemsföretag i Sveriges Åkeriföretag och Sveriges Möbeltransportörers Förbund vid utförande av bohagsflytt för konsumenter:
BÖ Sveriges Åkeriföretag och Sveriges Möbeltransportörers Förbund
Granskad: 8 april 2025