HD sa nej till förbud mot förseningsavgift
Den här artikeln publicerades för mer än ett år sedan. Det kan finnas information i artikeln som inte längre är aktuell.
Konsumentombudsmannen, KO, har drivit ett mål mot Svea Bank om förseningsavgifter. KO ville se ett förbud mot förseningsavgifter på lån, men Högsta domstolen ger nu företaget rätt. Men en prövning av frågan återstår.
KO ansåg att Svea Banks förseningsavgifter på lån stred mot inkassokostnadslagen och menade att lagen säger att ett företag bara får begära ersättning för vissa, i lagen uppräknade, kostnader som det haft för att få konsumenten att betala sin skuld. Förseningsavgift är inte en av de avgifter som räknas upp i lagen och därför är den inte tillåten, hävdade KO. Såväl Patent- och marknadsdomstolen som Patent- och marknadsöverdomstolen gick på KO:s linje.
Inte förbjudet
Men nu har HD funnit att det inte är förbjudet att ta ut avgiften enligt inkassokostnadslagen.
– Vi ser att HD gjort en annan bedömning än lägre instanser. Det är förstås olyckligt för alla skuldtyngda personer som ofta också måste betala dröjsmålsränta och avgifter för betalningspåminnelser, förutom förseningsavgifter, säger Ida Nyström, processråd vid KO.
"Krävs lagändring"
– Vi kan konstatera att inkassokostnadslagen i praktiken inte ger låntagarna det skydd mot överdrivna ersättningsanspråk som lagen syftar till. Det krävs en lagändring för att tillgodose låntagarnas skydd, säger hon.
Men än är inte frågan slutgiltigt avgjord. HD tar nämligen inte ställning till om förseningsavgiften rubbar balansen mellan den som tagit lån och kreditgivaren på ett sådant sätt att avgiften är oskälig. Det är den frågan som nu kommer att prövas.
Fler nyheter
Hälsokostsäljare döms betala två miljoner
Aggressiva försäljningsmetoder och osanningar har kostat konsumenter både pengar och besvär. Nu dömer domstolen två bolag att betala över två miljoner.
Nyhet
28 mars 2025
KO-förbud mot Bostadslistan
Reva Media AB erbjuder information om lediga bostäder för bara 9 kronor. Men de är inte tydliga med att det övergår i ett abonnemang på 349 kronor i månaden.
Nyhet
17 mars 2025
Många nätbutiker som säljer secondhand-varor ger bristande information om rätten att returnera varor
Det visar en granskning från EU-kommissionen som bland annat Konsumentverket har deltagit i.
Nyhet
7 mars 2025