Frågor och svar - prissänkningar

Vanliga frågor

  • Kombinationserbjudanden eller villkorade erbjudanden som i sig inte ger uttryck för en prissänkning omfattas inte av kravet på att ange tidigare lägsta pris. Exempel på ett sådant erbjudande är ”Köp två varor till priset av en!” eller ”2 för 50 kr”.

    Konsumentverket anser däremot att villkorade erbjudande i vissa fall kan omfattas av kravet på att ange tidigare lägsta pris. Exempel på sådan marknadsföring är ”Just nu! Endast 199 kr *Gäller vid köp av produkter för 100 kr”. Erbjudandet innebär att köpet av produkten i sig är tillräckligt för att uppfylla det villkorade kampanjpriset och att produkten är prissänkt. Konsumentverket anser därmed att 30-dagarspriset ska framgå i dessa fall. Om sådana typer av erbjudanden hade undantagits från kravet skulle bestämmelsen lätt kunna kringgås. Risken är i sådana fall att syftet med bestämmelsen och det bakomliggande direktivet urholkas.

  • En rea får enbart pågå under en begränsad tid (17 § marknadsföringslagen). Av praxis framgår att en rea inte bör pågå längre än några få veckor och att olika reor, utslaget under ett helt år, inte bör överstiga mer än två månader (se PMT 13140–18 och MD 1993:29).

    Mot bakgrund av den praxis som finns på området är Konsumentverkets bedömning att en rea endast får pågå under några få veckor i sträck.

  • Konsumentverkets bedömning är att tidsbegränsningen på några få veckor, respektive två månader per kalenderår, gäller för företaget som marknadsför erbjudandet och inte för varje enskild produkt.

  • Om erbjudandet inte kan anses motsvara en rea enligt marknadsföringslagens definition behöver en bedömning göras om marknadsföringen av erbjudandet ger intrycket av att det endast gäller under en begränsad tid. Om marknadsföringen skapar ett sådant intryck, men erbjudandet ändå pågår en längre tid är det fråga om vilseledande marknadsföring (10 § marknadsföringslagen).

    Vad som utgör en begränsad tid i dessa hänseenden är beroende av de specifika omständigheterna i varje enskilt fall, men bör under normala förhållanden anses vara några få veckor.

  • Enligt 7 a § prisinformationslagen ska det tidigare priset som anges vara det lägsta pris som företaget har tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Tidpunkten för beräkning av det tidigare lägsta priset ska enligt Konsumentverkets bedömning räknas från dagen då prissänkningen började. Att marknadsföra en prissänkning under längre tid än 30 dagar utgör dock sannolikt vilseledande marknadsföring (10 § marknadsföringslagen).

  • Efter en avslutad priskampanj måste företaget vänta minst 30 dagar innan det högre priset kan användas för nya prisjämförelser. I annat fall beräknas prissänkningens storlek på det tidigare kampanjpriset och det nya försäljningspriset måste följaktligen vara lägre än detta pris.

  • Konsumentverket uppmanar företag att inte använda begreppet "ordinarie pris" för tidigare lägsta pris, eftersom det kan vilseleda konsumenter. Använd i stället termer som "tidigare lägsta pris", "30-dagarspris" eller överstruket pris.

  • Frågan om ett medlemserbjudande är tillräckligt personligt för att undantas från kravet på att ange tidigare lägsta pris måste bedömas utifrån omständigheterna i varje enskilt fall.

    Vid en bedömning av om ett erbjudande är tillräckligt personligt eller inte bör man beakta om erbjudandet har en särskild koppling till den specifika konsumenten. Det kan exempelvis vara om erbjudandet baseras på konsumentens köpbeteende vilket innebär att konsumenten samlar poäng hos företaget varvid förmåner erhålls eller om konsumenten erbjuds rabatt i samband med sin födelsedag. Det är också relevant att ta hänsyn till hur många konsumenter som kan ta del av ett medlemserbjudande. Om erbjudandet riktas till en begränsad grupp konsumenter kan det anses vara tillräckligt personligt för att falla utanför bestämmelsens tillämpningsområde. Om ett erbjudande däremot riktar sig till alla medlemmar i en klubb där konsumenter generellt kan bli medlemmar, kan erbjudandet inte anses vara tillräckligt personligt utan får då i stället betraktas som riktat till konsumenter i allmänhet. Om sådana erbjudanden undantogs från kravet att ange tidigare lägsta pris vid prissänkningar, skulle det finnas en betydande risk för att bestämmelsen kringgås och syftet med bestämmelsen går förlorat.

  • Enligt Konsumentverket bör företaget undvika att använda ytterligare referenspriser då dessa riskerar att ta uppmärksamhet från det tidigare lägsta priset och därigenom vilseleda konsumenten kring erbjudandets fördelaktighet. Konsumentverkets utgångspunkt är därför att ytterligare referenspriser inte är tillåtna.

  • Det tidigare lägsta priset ska anges varje gång företaget presenterar ett pris som sänkt. Om ett försäljningspris presenteras som sänkt i en digital varukorg eller kassa ska det tidigare lägsta priset framgå även där. Om företaget däremot inte presenterar försäljningspriset som sänkt utan endast anger priset på produkten behöver 30-dagarspriset inte framgå.

  • Det tidigare priset behöver inte anges för varor som snabbt kan försämras eller bli för gamla. Det kan exempelvis handla om växter, färska livsmedel och drycker med kort hållbarhet. Bedömning av om undantag från kravet att ange tidigare lägsta pris föreligger får göras från fall till fall. Varor som inte kan undantas från kravet är till exempel frysta livsmedel, konserver, torkad pasta, mjöl, buteljerat vatten och läsk.

    Mot bakgrund av undantaget bedriver Konsumentverket för närvarande inte någon tillsyn mot produkter med kortare hållbarhetstid än 30 dagar.

  • Det tidigare lägsta priset ska utgöra det lägsta pris som företaget har tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna, vilket inkluderar prisnedsättningarna som marknadsförts via Google Shopping.

    Det är företagets ansvar att säkerställa att den marknadsföringsmetod företaget använder följer gällande lagstiftning. Kan företaget själva inte garantera detta ska man inte använda metoden.