Övriga områden
Abonnemangskrav på köpt produkt
Svar från Konsumentverket
Hej,
Om du inte har fått någon information i samband med köpet att tjänsten som hör till produkten kostar eller kan komma att kosta pengar kan du reklamera (klaga på) det till företaget du har köpt produkten av.
När du reklamerar kan du ställa krav på att företaget ska åtgärda felet om det är möjligt eller ge dig ett prisavdrag som motsvarar felet.
Om felet inte går att åtgärda och det inte är aktuellt med ett prisavdrag kan du argumentera för att du ska få häva köpet.
Mer om dina rättigheter vid reklamation
Ändrat/nytt avtal
Om avtalet ändrats kan du argumentera för att du ska ha rätt att frånträda avtalet utifrån det.
Ett nytt företag kan dessutom inte ta över ditt avtal utan att du har godkänt det. Det behöver också stå med i villkoren.
Kontakta företaget skriftligen och meddela att du inte vill ha något nytt avtal och varför. Meddela även att du med omedelbar verkan säger upp det eventuella avtalet.
Får du fakturor som du anser är felaktiga kan du bestrida dem.
Mer om att bestrida en felaktig faktura
Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.
Sök kommunal konsumentvägledning
Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden om du inte kommer överens med företaget. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.
För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav eller fått skälig tid på sig att svara dig, men inte gjort det. Tvisten måste även överstiga ARN:s värdegränser.
Det kostar 150 kronor att göra en anmälan till ARN. Du som gör anmälan betalar avgiften. Du kan ställa krav på att företaget ersätter dig för den kostnaden.
Vänligen
Viktoria
Vägledare, Konsumentverket
Följdfråga
Vad gäller om produkten är köpt för över 36 månader sedan?
Christoffer
Svar från Konsumentverket
Hej Christoffer,
Tack för din fråga.
I Sverige har vi rätt att reklamera, alltså klaga på ursprungliga fel i upp till 3 år efter köpet. Efter denna tid kan du inte kräva något av företaget om du inte har fått en garanti.
Det är frivilligt för företag att lämna garanti. Det innebär att garantier kan se olika ut, att de kan täcka in olika saker och vara olika långa. Företag bestämmer själva sina garantivillkor.
Vänligen
Viktoria
Vägledare, Konsumentverket
Följdfråga
Så här svarar Ngenic mig:
Vi vill gärna förtydliga att bolaget bakom Ngenic gick i konkurs under 2024, och att det bolag som nu driver vidare verksamheten är ett nytt juridiskt bolag. Det innebär också nya avtal och villkor. För att kunna fortsätta driften, och samtidigt utveckla tjänsten framåt, har vi infört ett abonnemang för den molnbaserade funktionaliteten. Hårdvaran i sig är oförändrad – men tjänsten som gör systemet smart är det vi erbjuder via abonnemang.
När det gäller Konsumentverket och ARN är vår bild att de i dagsläget kanske inte har hela bilden, exempelvis vad gäller bolagsbytet och det nya affärsläget. Det är självklart deras roll att granska och pröva ärenden – men vi vill ändå nämna att sammanhanget är mer komplext än vad som alltid ryms i en enskild kontakt.
Reklamationer av köpet ska riktas till säljaren som du är ett konkursbo. Alltså konkursförvaltaren.
Följdfrågan är då: Tar inte ett nytt juridisk bolag över ansvaret om de köper upp ett konkursbo? För det måste väl ändå vara det dom har gjort om de har fått tag på mina kontaktuppgifter som kund i det gamla bolaget.
Kristian
Svar från Konsumentverket
Hej Kristian,
Tack för din fråga.
I vissa fall tar företag över ansvaret för tidigare kunder men vad som gäller i enskilda fall kan vi inte svara på.
För att ett nytt företaget ska kunna ta över ditt avtal ska du själv aktivt godkänna det. Du ska få tydlig information om förutsättningarna, det vill säga villkoren för avtalet. Du bör alltså kunna välja om du vill acceptera de nya villkoren med företaget som tagit över driften, eller inte.
Som min kollega tidigare skrivit kan du reklamera (klaga) varan om den inte fungerar som utlovat. Då vänder du dig till företaget du köpt varan av.
Vänligen
Cecilia
Vägledare, Konsumentverket
Sök bland frågor och svar
Har du en fråga om något annat?
AI-assistenten är tillgänglig dygnet runt!
Chatta med vår AI-assistent
Kontakta våra konsumentvägledare om du inte hittat svaret på just din fråga.
Kontakta konsumentvägledare
Fråga
Hej, jag har nyligen köpt en Ngenic smartstyrning från ett företag. Ngenic som är tillverkare av produkten har gått i konkurs. Ett annat företag har köpt upp Ngenic. För att det nya företaget ska leverera tjänsten som krävs för att använda smartstyrningen kräver de mig nu på en abonnemangskostnad. Den information jag fått i samband med köpet var att det skulle vara gratis att använda tjänsten. Vilka rättigheter har jag? Kan jag häva köpet?
Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning